Pancras-West Nieuws

Pancras-West Nieuws

Refu G-Tunes: Bijzonder concert met en voor vluchtelingen

NieuwsPosted by Jaap van Meijgaarden Tue, October 18, 2016 17:02:32

Vrijdagavond 18 november organiseert wijkvereniging Pancras-West in de Hooglandse kerk een concert, waarvan de opbrengst ten goede zal komen aan VluchtelingenWerk in Leiden. Aan het concert werken een aantal vluchtelingen mee, naast gerenommeerde Nederlandse musici. Vandaar de titel Refu G-Tunes. Het belooft een gevarieerde avond te worden met muziek uit zeer verschillende culturen. Maar ook poëzie en beeldende kunst komen aan bod.

Fluitist en percussionist Sattar al-Saadi, vluchtte destijds uit Irak. Hij nam met veel succes deel aan het laatste Pancrasoncert, dat de wijkvereniging in de Hooglandse kerk organiseerde. Zangeres Barbara Tah Gwanmesia uit Kameroen, zong o.a. voor Desmond Tutu, toen hij een bezoek aan Nederland bracht. Dat leidde er ook toe dat hij een keer het voorwoord schreef in haar blad African Woman.

De Koerdische saz–speler en vluchteling Kamiran Amudi is in zijn kringen een bekend musicus. De celliste Willemijn Knödler is internationaal bekend. Ondersteund op gitaar door Gosse van Dijk brengt Mette van Dijk enkele eigen gedichten ten gehore samen met Barbara Gwanmesia. Naast muziek worden schilderijen getoond van de Syrische vluchteling Jomard Dirki en de Congolese vluchteling Sapin Mangelele. Voorts toont Cindy v.d. Aa een aantal van haar kunstwerken, gemaakt n.a.v. haar Afrikareizen.

Het muzikale gedeelte omvat, zoals gezegd, muziek uit verschillende culturen. De klarinettisten Marieke Heinsbergen en Tjalling Koopmans verzorgen enkele stukken, waaronder een uit de Joodse Klezmercultuur. Willemijn Knödler speelt met Carolien Devilee aan de piano een nieuwe compositie van Carolien en een nummer van Fauré. Samen met Elise Noordhoek op viool zal Willemijn nog een ander werk uitvoeren. Met Sattar al Saadi speelt en zingt Carolien enkele liederen van de in de Arabische wereld zeer beroemde Libanese zangeres Fairouz. Kamiran vertolkt liederen uit de Koerdische cultuur. Kortom een zeer gevarieerd concert staat u te wachten en een bijzondere avond. Het definitieve volledige programma zal begin november bekend worden gemaakt.

Tijdens de avond zijn er informatietafels van VluchtelingenWerk Leiden en Voice4Thought.

Het concert begint om 20.00 uur. Toegangskaarten zijn vanaf 19.30 uur aan de ingang van de kerk in de Nieuwstraat verkrijgbaar. De toegangsprijs bedraagt € 15,00. Voor vluchtelingen geldt een gereduceerde prijs van € 5,00.

Op de foto's: Karaman Amudi, Sattar al-Saadi, Willemijn Knödler en Barbara Tah Gwanmesia (vlnr.)

c